Facebook KSSJ
Ruční příležitostné razítko České pošty "Betlémské světlo 2023"

Výstava Rozhledy – inspirace krajinou na hradě Lipnici

Kdy: duben - srpen 2017
Kde: Hrad Lipnice

Rozhledy – inspirace krajinou. To je název stálé expozice o historii a současnosti výchovy v přírodě v okolí hradu Lipnice Výstava mapuje počátky skautingu,

působení Jaroslava Foglara a Prázdninové školy Lipnice, kterou s okolím hradu pojí stovky zrealizovaných zážitkových kurzů a bude zahájena za přítomnosti jejích autorů. „V širším okolí hradu Lipnice se zvláštním způsobem protínají klíčové události výchovy a pobytu v přírodě minulého i současného století. Snad je to náhoda, snad zvláštní ráz okolní krajiny a jeho genius loci. Jisté ale je, že právě z těchto míst vzešla obliba českého táboření a pobývání v přírodě, stejně jako jedinečné hry a metody české zážitkové pedagogiky,“ popisuje impulz k vytvoření výstavy kastelán hradu Lipnice Marek Hanzlík.

Jak název výstavy napovídá, autoři Miroslav Hanuš, Radek Hanuš a Roman Šantora se nechali inspirovat nádhernou okolní krajinou městečka Lipnice nad Sázavou, jež nabízí nezvyklou koncentraci míst s příběhem. Orlovské polesí si oblíbil zakladatel českého skautského hnutí Antonín Benjamin Svojsík. Na jeho letních táborech tu pobýval i mladý básník Jiří Wolker. Malebná melechovská krajina přitahovala k Sázavě a Stvořidlům i dalšího táborového velikána Jaroslava Foglara. Právě mezi Stvořidly a Ledčí nad Sázavou se dodnes nachází jeho proslulá Sluneční zátoka.

Děti si přijdou na své při plnění hradební bobříků a dospělé jistě zaujmou informační panely o bytí v přírodě plné nádherných fotografií.

Více informací na https://www.hrad-lipnice.eu/cs

Výstava Rozhledy – inspirace krajinou na hradě Lipnici
Vytvořil Pavel Novotný © 2011 - 2015.
Za obsah zodpovídá KSSJ.